Молодіжня спільнота «Ніневія»

niniwa4

 

 

 

 

 

 

 

Духовність

 

Ніневія - це місто, закликане до навернення. Ніневія заселена язичниками, яких Бог не засуджує, але прикликає до навернення. Та висилає Йону, який опирається, Йону, який виявляється непокірливим.  Проте, Бог не полишає свого наміру спасіння Ніневії. Йона не може зрозуміти, що Бог є милосердним, що навіть таким грішникам спроможний пробачити, якщо лишень щиро будуть жалкувати та повернуться до Нього. Бог є чоловіколюбцем.

 

Не бракує й сьогодні таких язичників серед охрещених. Так багато людей не знає ким вони є в Божих очах. Сьогодні людина так сильно засліплена, що набагато більше цінує життя земне ніж вічне. Ці цінності не виключають одна одну, однак є протилежними. Слід собі пригадати, для чого служить наше теперішнє життя та постійно вчитися якнайкраще його переживати.

Спільнота Ніневія першою відповідає на заклик до навернення – до навернення самих себе, а також інших. Ми постійно маємо потребу звертатися до Бога та розпізнавати, чого Він від нас хоче сьогодні. Це ще не все. Пророк Йона пізнав заклик Бога, однак не був послушним. Чи ми, як християни ХХІ століття, не поводимося так само? Чи хочемо робити зусилля, щоб проголошувати життя, яке дає Бог? Чи, можливо, як Йона ми хочемо побачити, як Бог карає та засуджує язичників?

 

Будучи в Церкві відкриваємо заклик Бога до щоденного навернення себе та проголошення іншим Доброї Новини, тобто Христа, який визволяє від усього, що низьке, крихке, минуще, та веде людину до справжньої повноти. Більш того, відчуваємо, що ми повинні жити за прикладом харизми св. Євгена де Мазенода, засновника Ордену Місіонерів Облатів Непорочної Марії. Він відважно виходив до людей свого часу, які не знали Христа. Та робив все, щоб провадити їх до Вчителя, щоб вони могли відкрити гідність Божих дітей та водночас пізнати вартість свого життя. Особливим чином наголошував на свідчення віри в спільноті та не боявся нових викликів. Не зважаючи на критику, він пристосовувався до тих людей, серед яких перебував, щоб вони могли пізнати, що Бог до них приходить вже зараз, що нікого не забуває. Немає такої сучасної Ніневії, якогось людського суспільства, якому би Бог не дав шанс на навернення. Звісно, послуговуючись  для цього людьми.

 

Ми особливим чином відчитуємо Божий заклик - вирушити до наших однолітків. А отже спільнота Ніневія приходить передусім до молодих людей, принаймні сьогодні так розуміємо цей Божий поклик. Насамперед хочемо слухати, за посередництвом молитви, що Бог до нас говорить, відкривати, ким є Христос, пізнавати Церкву, всі цінності, які довірив йому Бог, щоб пізніше, через служіння та ділення Словом, допомогти молодим людям знову примиритися з Богом та жити у спільноті з Ним та іншою людиною, а також у мирі з самим собою, зі своїм життям.

 

Промовистою рисою, чимось характерним для нас, як відчуваємо, повинна бути відвага. Отже поборення страху. «Не бійтесь! Ідіть та сповістіть моїх братів, щоб ішли назад у Галилею: там мене побачать» (Мт 28, 10). Звідки береться ця відвага? З особистої зустрічі з Христом Розіп’ятим та Воскреслим. В Ньому зустрічаємо Того, в якому сповнилося Слово. Слово сталося Тілом. Прийшло у світ, щоб дати нове життя! Христос дав нове життя, воскрес! Втім це вимагало великої відваги. Відваги вмирання для цього світу, для людського гріха, людської хтивості, пристрасті.  Відвага любові до кожного, відвага ставати найменшим серед людей не зважаючи на своє Боже походження. Ісус дуже ризикував. Коли об’явився як Божий Син, Його хотіли каменувати за богохульство. Велика відвага проповідування Христа. І ми повинні йти та сповістити це нашим близьким - родині, сусідам, на роботі, у школі. Хто повинен сказати людям, що Христос Воскрес? Що дає нам нове життя, що можна інакше, що може бути сенс? Це є Божий заклик: «Ідіть!» Зерно завмерло, але розквітло. Слово впало на землю, але те, що було сказано, стає реальністю. Життя триває, завмерле тіло знову має життя. Той, хто ще не вірить, або вже не вірить, може знову віднайти віру. Хтось, хто втратив надію, знову може відкрити її у Христі. Бог прагне послуговуватись людьми. Ти можеш бути тим, через кого Бог промовить до когось іншого. Відчуваєш, яке велике значення тоді можуть мати Твої слова?  Відчуваєш, який величний цей заклик, яке прекрасне завдання? Тут не йдеться про щось мінливе, але про життя у Христі на віки! Однак ти повинен бути свідомий того, що сам небагато зробиш. Апостоли також не діяли самостійно. Можливо спільнота Ніневія для багатьох молодих (також і для Тебе) стане тим середовищем, через яке та завдяки якому Ти станеш хоробрим свідком Христа.

 

Духовність Облата Непорочної Марії є духовністю апостольського мужа. Апостольський муж є відданою Богові людиною, спочатку сам куштує який солодкий Господь, щоб згодом ділитися Ним з іншими. Однак ми завжди залишаємося слабкими людьми. Такими були й ті, які були найближче до Ісуса підчас Його земного життя. Ісус після трьох років публічної діяльності, якої наочними свідками були апостоли, не сказав їм, що їхня формація вже закінчилася, що є досконалими людьми. Гірше того, Ісуса розчарували ті, котрі, здавалося б, не могли так себе повести. Тим більше ми, свідомі своєї малої віри, ніколи не говоримо, що вже чогось досягли,  що вже здобули черговий ступінь духовної формації, що хтось вже є біля вершини. Кожен з нас, власне, є на початку, завжди повинен навертатися та безупинно слухати, до чого Бог його закликає. Також ми завжди повинні молитися про віру та мужність для виконання того, чого від нас очікує Бог. Немає такої миті в житті, коли б ми могли сказати, що вже досить молитви, служіння, ділення вірою або любові до іншої людини. Ми, як Йона, є дуже впертими та закритими. Наші серця є малими і не спроможними осягнути Боже милосердя. Також нам потрібно багато разів ставати в покорі перед Богом, так як це вчинили мешканці Ніневії.  Робимо це також у спільноті. Не тільки окрема особа, але сама спільнота є свідома своєї крихкості та залежності від Господа.

 

Йона остаточно виконав свою місію. Ніневія збереглася. Може я і Ти не раз розчаровували Бога. Може ми не спромоглися відповісти на Його заклик. Можливо ми просто не хочемо. Водночас Бог черговий раз говорить, щоб вирушити в Його ім’я, вирушити чимдалі, бо до людини, яка можливо, живе поруч. Спільнота Ніневія відкриває це послання навернення себе та заклик до навернення інших.

 

Покровителі:

 

Св. Євген де Мазенод – Засновник Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії.

Святі Немовлята – перші мученики, жертви жадоби влади Ірода, покровителі від дня 28 грудня, визнаного днем заснування спільноти.

Бл. Йоан Павло ІІ – який особливо заохочував молодь до євангелізації між іншим словами: «Церква потребує енергії, ентузіазму та ідеалів молодих людей, щоб Євангелія проникала матерію суспільства і породжувала цивілізацію справжньої справедливості та любові без дискримінації. Немає часу, щоб соромитися Євангелії, радше слід її проголошувати на дахах».

 

Кожної п’ятниці після вечірньої Служби Божої, тобто приблизно о 19.15, молодь збирається в костелі для того, щоб разом помолитися, обговорити питання, які нас хвилюють, поділитися враженнями та, звичайно, просто гарно провести час разом. Якщо ти маєш якісь сумніви, проблеми, хочеш підняти собі настрій та зарядитися позитивом, хочеш просто знайти гарних друзів та відчути підтримку, то приходь до нас! Запрошуємо Тебе також на Службу Божу з участю молоді, яка відбувається у нашій парафії в кожну останню неділю місяця о 18.00.

ДУШПАСТИРСЬКІ ОГОЛОШЕННЯ НА XIХ НЕДІЛЮ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ

12 – 19 серпня 2018ogolosh

СЬОГОДНІ 
Дякуємо усім, хто у п‘ятницю 10 серпня допоміг у прибиранні храму після вечірньої Служби Божої. 
Коронка до Божого Милосердя після Служби Божої о 10:00. Молимося про мир в України.

НА ТИЖНІ
У середу – урочистість Внебов...


Детальніше...

Розклад Святих Мес

НЕДІЛЯ

  8:45 - українською

10:00 - українською

11:00 - en espanol

11:45 - po polsku

13:15 - українською

18:00 - українською

Понеділок

18:30 - українською



Вівторок

  7:00 - українською

18:30 - українською



Середа

  7:00 - українською



Четвер

  7:00 - українською

18:30 - latina



П'ятниця

  7:00 - українською

18:30 - українською



Субота

  7:00 - українською



Голос Папи

 

omi.org.ua

ewtn

Radio Marya